IMG_8826

Per MANEL SALVADOR (11-06-2013)

Avui és un bon dia per al medi ambient del nostre poble. L’Equip de Govern de l’Ajuntament (Partit Popular) ha signat un acord amb la Plataforma Provincial Antifracking Comarques de Castelló i amb la Plataforma Veinal Lo Fracking No Alcalà-Alcossebre. En aquest acord es reconeix que l’Ajuntament d’Alcalà “insta” la paralització dels permisos per a realitzar prospeccions amb la tècnica de fracking a la nostra localitat. Com he dit és una molt bona noticia.

Però la sorpresa ve quan llegeixo tot l’acord. Vos ho explico:

L’equip de govern d’Alcalà de Xivert, ha pres aquest posicionament després de veure la gran quantitat d’escrits presentats a l’Ajuntament per gran part del veïnat on es demanava que l’Ajuntament d’Alcalà de Xivert es posiciones en contra del fraking. Per tant el PP ha pres aquest acord només per la gran pressió ciutadana que hi ha i no per què realment li preocupe el fracking i el benestar de la ciutadania.

Seguint amb el que s’explica en l’acord es diu que en Plenari del 28 de novembre de 2012 es va aprovar una resolució presentada per PP i aprovada només amb els seus vots on, resumint, diu lo següent:

  • Estem a favor de la investigació i recerca d’hidrocarburs al nostre territori,
  • Si els estudis demostren rendibilitat a l’extracció d’hidrocarburs s’exigirà la millor tecnologia i amb menor impacte ambiental i s’exigirà també que la declaració d’impacte ambiental replego garanties per a que l’extracció no tinga afecció pel medi ambient medi ambient
  • Estarem vigilants davant de qualsevol pas que es faci per a que no tinga repercussió per al medi ambient

S’aprova eixa moció després de tombar-se, amb els vots del PP, la Moció presentada per mi com a Portaveu de Compromís a l’Ajuntament d’Alcalà i recolzada pel Grup Socialista. La Moció demanava, resumint, que l’Ajuntament d’Alcalà de Xivert exigira la paralització dels tres projectes d’investigació d’extracció d’hidrocarburs presentats per l’empresa Montero Energy pel risc que comportava la tècnica de fractura hidràulica (fracking) amb la qual volien fer els estudis i l’extracció posterior dels hidrocarburs. Per part meva vaig explicar en que consisteix la tècnica del fracking, del perill que comporta, tant per possible contaminació dels aqüífers, per la contaminació de les zones d’explotació, pelr al paisatge, etc. en definitiva vaig fer una explicació detallada per a que Alcalà de Xivert es declarés terme lliure de fracking.

El PP no va voler escoltar res i van presentar una moció a la totalitat, una moció que jo mateixa durant el plenari els vaig dir que no em pareixia mal, però ja que sabem i està demostrat el perill que comporta el fracking que ficaren un apartat on diguera que no aceptavem eixa tècnica, la resposta va ser que no.

I ara ve la sorpresa, al tercer punt de l’acord signat amb les Plataformes diu el Portaveu del Grup Municipal Popular:

“3. …..instar a la Generalitat Valenciana i al Gobierno de España a que denegin la concessió de permisos d’investigació i explotació d’hidrocarburs amb mètodes que siguen perjudicials per al medi ambient o per a la salut de les persones (fractura hidràulica o qualsevol altre mètode),………”

No és la primera vegada que el PP no fa cas i vota en contra de les mocions que presente aquest portaveu als plenaris, tampoc ha estat la primera vegada que després de dir que no, al cap de poc temps, canvien d’opinió i ho fan, això sí dient que ha estat tot idea seua. Però no han tingut prou amb això que ara signen un acord buit de contingut on “insten” a que es deneguen la concessió de permisos i no fan una declaració contundent de que el nostre poble estarà fora de perill amb la fractura hidràulica.

Bé, tant se val, la qüestió és que l’equip de govern d’Alcalà reconeix que el fracking no és una tècnica massa segura, i això és una petita victòria per a Alcalà. Però també hem de dir i ben fort que ho reconeix després de la gran pressió que s’ha fet des de les Plataformes Antifracking, després de les mobilitzacions que s’han dut a terme, després d’enregistrar a l’Ajuntament gran quantitat se sol·licituds per part del veïnat, després de l’adhesió al Manifest Antifracking de moltíssimes associacions del nostre poble.

Resumint, el PP d’Alcalà de Xivert només intenta donar una resposta buida i populista després de la pressió social que s’ha generat i del rebuig de la ciutadania. Només intenta fer creure que escolta a la població sense donar una negativa clara i contundent al fracking. Com ja hem dit aquest acord només és una xicoteta batalla guanyada però la guerra contra el fracking continua fins que aconseguim que el terme d’Alcalà siga declarat terme lliure de fracking, sense cap tipus de dubte i amb tot el contingut que açò supose.

La població ja ho ha dit ben clar, NO VOL FRACTURA HIDRÀULICA A ALCALÀ DE XIVERT. Ara només cal esperar que l’acord signat es porte al plenari per a que s’aprove i que no quede tot en un paper mullat que mai es tinga en compte. El fracking encara no està oficialment fora del nostre territori, però les primeres passes ja han començat.