CASTELLANOENGLISH

Tenim un ferm compromís amb la Cultura al nostre poble. Tant en el seu vessant antropològica (tradicions, costums, maneres de vida) com a humanista (artística). Per això presentem Mocions que situen l’activitat cultural en el centre de les nostres polítiques. Perquè invertir en Cultura és invertir en Identitat com a poble, en sentit de pertinença, en salut i en progrés econòmic. Us presentem la Moció que registrem el divendres 16 per a ser debatuda en el Ple del 28/09/22.

Tenim un ferm compromís amb la Cultura al nostre poble. Tant en el seu vessant antropològic (tradicions, costums, maneres de vida) com a humanista (artística). Per això presentem Mocions que situen l’activitat cultural en el centre de les nostres polítiques. Perquè invertir en Cultura és invertir en Identitat com a poble, en sentit de pertinença, en salut i en progrés econòmic. Us presentem la Moció que registrem el divendres 16 per a ser debatuda en el Ple del 28/09/22

MOCIÓ PER UNA PROGRAMACIÓ ARTÍSTICA PROFESIONAL, ESTABLE I PLANIFICADA

EXPOSICIÓ DE MOTIUS:

L’article 27.1 de la Declaració Universal dels Drets Humans diu: Tota persona té dret a prendre part lliurement en la vida cultural de la comunitat, a gaudir de les arts i a participar en el progrés científic i en els beneficis que d’ell resulten. Així ho recull la nostra Constitució en el seu Article 44.1 que diu: Els poders públics promouran i tutelaran l’accés a la cultura, a la qual tots tenen dret.

Nombrosos estudis relacionen la participació en activitats culturals, de manera activa (com a actors del fet cultural -pintant, cantant, ballant, etc-) o passiva (com a espectadors), amb la bona salut, tant física com mental. Concretament, en 2019 es va publicar un article en la revista The BMJ sobre un estudi de la investigadora Daisy Fancourt (University College London) que demostrava que la participació cultural passiva, com a espectadors, augmentava l’esperança de vida (https://www.bmj.com/content/367/bmj.l6377).

D’altra banda, sabem que les activitats culturals i creatives impacten en el PIB per damunt de la mitjana, així ho afirma Pau Rausell, director del departament d’Economia de la Cultura de la Universitat de València, per tant, tota despesa en Cultura ha de ser considerat com una inversió.

En l’àmbit local, en el nostre cas, la primera forma de participació (l’activa) d’alguna manera ve coberta per les activitats de les associacions culturals i per l’escola d’adults; no obstant això, manquem de programació artística professional estable i planificada. Aquesta programació, a més de poder finançar-se amb recursos propis, pot fer-se amb els diferents programes de les administracions supramunicipals com és el cas del Circuit Cultural Provincial (de la Diputació de Castelló) o amb el Circuit Cultural Valencià (del IVC de la Conselleria).

A més, en matèria de Cultura el nostre Ajuntament ha donat mostres de voler millorar la gestió cultural en sengles Declaracions Institucionals del 28/05/20 i del 30/09/20, aprovades per unanimitat a petició de Compromís, en les quals s’arribava als següents acords:

Elaborar un programa cultural de qualitat, que incloga activitats professionals, destinades a tots els públics i ubicades als diferents nuclis de població. Es tracta de crear una agenda cultural i educativa potent, que permeta un oci de qualitat per a totes les edats, i que coordine les accions de l’Ajuntament amb les accions de les associacions, evitant contraprogramacions
– L’ajuntament d’Alcalà de Xivert assumeix la creació d’un Consell Municipal de Cultura (CMC) amb caràcter consultiu, que haurà d’analitzar la realitat cultural i patrimonial del municipi, establir un seguit de línies de treball per a enfortir i dignificar l’activitat cultural, traslladar propostes objectives, raonades i sostenibles, en vista a aconseguir l’enfortiment de l’activitat i teixit cultural del poble i la seua projecció cap a l’exterior.
– Afavorir que una vegada constituït el CMC, i en un termini raonable, assumisca com una de les primeres fites la creació d’un Pla Municipal d’Acció Cultural (PMAC), que permeta debatre i avaluar les necessitats del municipi en matèria cultural, equipaments, patrimoni i programes a mitjà i llarg termini.

Per tots aquests motius i amb la finalitat de crear una agenda cultural que incloga, a més del treball de les associacions, programació artística professional, estable i planificada; per a poder professionalitzar la gestió cultural del nostre municipi, el grup municipal Compromís proposa les següents

PROPOSTES D’ACORD

PRIMER. Crear una partida pressupostària periòdica dedicada a programació artística professional, augmentant o revisant els programes de despesa 330 (administració general de cultura), 334 (promoció cultural), 335 (arts escèniques), 337 (oci i temps lliure) i 338 (festes populars i festejos).
SEGON. Contractar una persona Tècnica en Gestió Cultural
TERCER. Comprometre’s a continuar aprofitant els recursos del Circuit Cultural Provincial
QUART. Sol·licitar l’adhesió al Circuit Cultural Valencià per al que serà imprescindible, a més d’una partida pressupostària adequada (el CCV subvenciona el 50%), la contractació d’una persona Tècnica en Gestió Cultural.
CINQUÉ. Sol·licitar que ens incloguen en el programa Els Arts amb Tu, que ens permetria programar concerts de l’Orquestra del Palau de les Arts, així com recitals del Centre de Perfeccionament, a preus raonables.
SISÉ. Iniciar el procés per a optar a la Capitalitat Cultural Valenciana l’objectiu de la qual és distingir «aquell municipi que faça una aposta decidida per la cultura com a instrument de cohesió social i de foment econòmic»
SETÉ. Incloure tots aquests acords en els pressupostos del 2023

CASTELLANO

Profesionalización de la Gestión Cultural – MOCIÓN

MOCIÓN POR UNA PROGRAMACIÓN ARTÍSTICA PROFESIONAL, ESTABLE Y PLANIFICADA

El artículo 27.1 de la Declaración Universal de los Derechos Humanos dice: Toda persona tiene derecho a tomar parte libremente en la vida cultural de la comunidad, a gozar de las artes y a participar en el progreso científico y en los beneficios que de él resulten. Así lo recoge nuestra Constitución en su Artículo 44.1 que dice: Los poderes públicos promoverán y tutelarán el acceso a la cultura, a la que todos tienen derecho.

Numerosos estudios relacionan la participación en actividades culturales, manera activa (como actores del hecho cultural -pintando, cantando, bailando, etc-) o pasiva (como espectadores) con la buena salud tanto física como mental. Concretamente, en 2019 se publicó un artículo en la revista The BMJ sobre un estudio de la investigadora Daisy Fancourt (University College London) que demostraba que la participación cultural pasiva, como espectadores, aumentaba la esperanza de vida (https://www.bmj.com/content/367/bmj.l6377).

Por otro lado, sabemos que las actividades culturales y creativas impactan en el PIB por encima de la media, así lo afirma Pau Rausell, director del departamento de Economía de la Cultura de la Universidad de Valencia, por lo tanto, todo gasto en Cultura debe ser considerado como una inversión.

En el ámbito local, en nuestro caso, la primera forma de participación (la activa) de alguna manera viene cubierta por las actividades de las asociaciones culturales y por la escuela de adultos; sin embargo, carecemos de programación artística profesional estable y planificada. Esta programación, además de poder financiarse con recursos propios, puede hacerse con los diferentes programas de las administraciones supramunicipales como es el caso del Circuito Cultural Provincial (de la Diputación de Castellón) o con el Circuit Cultural Valencià (del IVC de la Conselleria).

Además, en materia de Cultura nuestro Ayuntamiento ha dado muestras de querer mejorar la gestión cultural en sendas Declaraciones Institucionales del 28/05/20 y del 30/09/20, aprobadas por unanimidad a petición de Compromís, en las que se llegaba a los siguientes acuerdos:

  1. Elaborar un programa cultural de calidad, que incluya actividades profesionales, destinadas en todos los públicos y ubicadas en los diferentes núcleos de población. Se trata de crear una agenda cultural y educativa potente, que permita un ocio de calidad para todas las edades, y que coordino las acciones del Ayuntamiento con las acciones de las asociaciones, evitando contraprogramaciones
  2. El ayuntamiento de Alcalà de Xivert asume la creación de un Consejo Municipal de Cultura (CMC) con carácter consultivo, que tendrá que analizar la realidad cultural y patrimonial del municipio, establecer una serie de líneas de trabajo para fortalecer y dignificar la actividad cultural, trasladar propuestas objetivas, razonadas y sostenibles, en vista a conseguir el fortalecimiento de la actividad y tejido cultural del pueblo y su proyección hacia el exterior.
  3. Favorecer que una vez constituido el CMC, y en un plazo razonable, asuma como una de los primeros hitos la creación de un Plan Municipal de Acción Cultural (PMAC), que permita debatir y evaluar las necesidades del municipio en materia cultural, equipamientos, patrimonio y programas a medio y largo plazo.

Por todos estos motivos y con el fin de crear una agenda cultural que incluya, además del trabajo de las asociaciones, programación artística profesional, estable y planificada; para poder profesionalizar la gestión cultural de nuestro municipio, el grupo municipal Compromís propone las siguientes

PROPUESTAS DE ACUERDO

PRIMERO. Crear una partida presupuestaria periódica dedicada a programación artística profesional, aumentando o revisando los programas de gasto 330 (administración general de cultura), 334 (promoción cultural), 335 (artes escénicas), 337 (ocio y tiempo libre) y 338 (fiestas populares y festejos).

SEGUNDO. Contratar una persona Técnica en Gestión Cultural

TERCERO. Comprometerse a seguir aprovechando los recursos del Circuit Cultural Provincial CUARTO. Solicitar la adhesión al Circuit Cultural Valencià para lo que será imprescindible, además de una partida presupuestaria adecuada (el CCV subvenciona el 50%), la contratación de una persona Técnica en Gestión Cultural.

QUINTO. Solicitar que nos incluyan en el programa Les Arts amb Tu, que nos permitiría programar conciertos de la Orquesta del Palau de Les Arts, así como recitales del Centro de Perfeccionamiento, a precios razonables.

SEXTO. Iniciar el proceso para optar a la Capitalidad Cultural Valenciana cuyo objetivo es distinguir «aquel municipio que haga una apuesta decidida por la cultura como instrumento de cohesión social y de fomento económico»

SÉPTIMO. Incluir todos estos acuerdos en los presupuestos del 2023

ENGLISH

MOTION FOR A PROFESSIONAL, STABLE AND PLANNED ARTISTIC PROGRAMME

Article 27.1 of the Universal Declaration of Human Rights states: Everyone has the right freely to participate in the cultural life of the community, to enjoy the arts and to share in scientific advancement and its benefits. This is reflected in our Constitution in Article 44.1, which states: The public authorities shall promote and protect access to culture, to which everyone has the right.

Numerous studies relate participation in cultural activities, either actively (as actors in the cultural event -painting, singing, dancing, etc-) or passively (as spectators) with good physical and mental health. Specifically, in 2019 an article was published in the journal The BMJ on a study by researcher Daisy Fancourt (University College London) showing that passive cultural participation, as spectators, increased life expectancy (https://www.bmj.com/content/367/bmj.l6377).

On the other hand, we know that cultural and creative activities have an above-average impact on GDP, as stated by Pau Rausell, Director of the Department of Cultural Economics at the University of Valencia, therefore, all expenditure on culture should be considered as an investment.

At the local level, in our case, the first form of participation (active participation) is to some extent covered by the activities of cultural associations and the adult education centre; however, we lack stable and planned professional artistic programming. This programming, as well as being financed with our own resources, can be done with the different programmes of the supra-municipal administrations, as is the case of the Circuito Cultural Provincial (of the Diputación de Castellón) or the Circuit Cultural Valencià (of the IVC of the Conselleria).

Furthermore, in terms of Culture, our Town Council has shown its desire to improve cultural management in two Institutional Declarations of 28/05/20 and 30/09/20, approved unanimously at the request of Compromís, in which the following agreements were reached:

1.           To elaborate a quality cultural programme, which includes professional activities, aimed at all audiences and located in the different population centres. The aim is to create a powerful cultural and educational agenda, which allows quality leisure for all ages, and which coordinates the actions of the City Council with the actions of the associations, avoiding counter-programming.
2.           The town council of Alcalà de Xivert assumes the creation of a Municipal Council of Culture (CMC) with a consultative character, which will have to analyse the cultural and patrimonial reality of the municipality, establish a series of lines of work to strengthen and dignify the cultural activity, transfer objective, reasoned and sustainable proposals, in order to achieve the strengthening of the activity and cultural fabric of the town and its projection towards the exterior.
3.           To encourage that once the CMC is constituted, and within a reasonable period of time, it assumes as one of the first milestones the creation of a Municipal Plan of Cultural Action (PMAC), which allows to debate and evaluate the needs of the municipality in cultural matters, equipment, heritage and programmes in the medium and long term.

For all these reasons and with the aim of creating a cultural agenda that includes, in addition to the work of the associations, professional, stable and planned artistic programming; in order to professionalise the cultural management of our municipality, the municipal group Compromís proposes the following

PROPOSALS FOR AGREEMENT

FIRST. To create a regular budget item dedicated to professional artistic programming, increasing or revising spending programmes 330 (general administration of culture), 334 (cultural promotion), 335 (performing arts), 337 (leisure and free time) and 338 (popular festivals and celebrations).

SECOND. Recruit a Cultural Management Technician

THIRD. Commit to continue to make use of the Provincial Cultural Circuit resources

FOURTH. To apply for membership of the Circuit Cultural Valencià, for which it will be essential, in addition to an adequate budget allocation (the CCV subsidises 50%), to hire a Cultural Management Technician.

FIFTH. To request that we be included in the Les Arts amb Tu programme, which would allow us to programme concerts by the Orchestra of the Palau de Les Arts, as well as recitals by the Centro de Perfeccionamiento, at reasonable prices.

SIXTH. To initiate the process to opt for the Valencian Capital of Culture, the aim of which is to distinguish “that municipality which makes a firm commitment to culture as an instrument of social cohesion and economic promotion”.

SEVENTH. To include all these agreements in the 2023 budget.