Manel Salvador: “Volem que estos documents tan valuosos siguen consultables per les futures generacions”

Es tracta d’una proposta que busca el consens per obtindré les còpies “tan prompte com siga possible”

Manuel Salvador Garcia, regidor i portaveu del Grup Municipal del Bloc-COMPROMÍS de l’Ajuntament d’Alcalà de Xivert ha presentat a la consideració per al proper Ple que se celebre la votació d’una moció en la que es demane que l’organ corresponent inicie les gestions per tal d’aconseguir que l’institut Valencià de l’Audiovisual i la Cinematografia ens envie un llistat de les gravacions d’Alcalà de Xivert i Alcossebre en el moment en que legalment siga possible. També es demana que es faça una tria per tal de demanar una còpia d’aquells documents més valuosos o significatius del nostre poble. Les còpies passaran a formar part del Arxiu Municipal i estaran a disposició de la ciutadania.

L’ objectiu de la proposta, explica Salvador, “és que no queden en l’ oblit i siguen fàcilmen consultables tots aquells reportatges que al llarg del últims anys s’han fet sobre el turisme a Alcossebre, el patrimoni históric i arquitectònic d’Alcalà, entrevistes a llauradors que recollien raïm del terreno, parlaven de la tradició vitivinícola del poble o mostraven com es conreen i empomen les tomaques de penjar, tan típiques de la nostra terra”. Hi ha desenes de gravacions de diversos espais, com Medi Ambien, El camp o notícies dels mateixos informatius que servirien per explicar amb imatges a les futures generacionsla nostra història, d’on venim, “ conèixer antecedents i escoltar els seus protagonistes”, ha afegit Salvador.

Radiotelevisió Valenciana (RTVV) , amb els canals de televisió i ràdio, ha estat, en els darrers 24 anys, un registre de molts dels esdeveniments principals que han passat al País Valencià: des de festes a catàstrofes, de d’esports a notícies econòmiques. RTVV era un ens amb una presència importantíssima del valència, que oferia un servei públic de televisió i ràdio de proximitat, i que garantia que molts pobles i comarques, que moltes tradicions i iniciatives, tingueren una repercussió pública que ara, des del seu tancament, difícilment podran assolir.

La conselleria de cultura ha previst que l’arxiu audiovisual de RTVV siga dipositat a l’institut Valencià de l’Audiovisual i la Cinematografia, a la Filmoteca, amb la intenció que fóra protegit.

 Tot i que Compromís ha demanat la consideració de BIC per als arxius audiovisuals i documentals de l’extinta Canal 9, des del PP s’ha considerat que les decisions anteriors ja garantiren un nivell de protecció similar. “Ens consta que els arxius de Canal 9 estan plenament organitzats i resulta fàcil localitzar els documents en virtut d’una exhaustiva classificació, per això demanem que s’envie una còpia cap ací tan prompte siga possible”, ha conclòs el portaveu de Compromís a Alcalà de Xivert i Alcossebre.