Si he d’explicar qui sóc, diré que sóc mare i sóc mestra. Tinc una filla de quasi 7 anys i un fill de 4,  treballe com a mestra des de fa 13 anys, al CEIP Lo Campanar des de fa 7, i sóc Cap d’Estudis des de fa 2 anys. Sóc també Experta Professional en Pedagogia Activa i Vivencial per la UEx. La meua vida, doncs, gira entorn de la infància, l’educació, la criança i la família, i no he parat mai de formar-me (de manera obsessiva, diria jo) en este aspecte.

El meu treball em dona una visió privilegiada de la realitat de les famílies d’Alcalà, ja que per l’escola passa tot: a l’escola es detecten desigualtats, es detecten nivells socials, es detecten problemes, es detecten queixes, es detecten situacions molt còmodes i situacions incòmodes. Des de l’escola és fàcil fer un sociograma de la nostra població, i des de l’escola és possible acompanyar i millorar la vida de moltes famílies, oferint oportunitats noves. D’altra banda, ser Cap d’Estudis m´ha oferit l’oportunitat d’adquirir moltes capacitats organitzatives, de resolució de conflictes, de gestió del personal…

No obstant, encara què la infància és la meua carta de presentació, sóc moltes coses més. He format part del grup de danses durant 21 anys. He publicat un llibre per commemorar el 20é aniversari d’esta associació. He organitzat, amb els amics, les festes de les fadrines, i les dels fadrins. I formo part del col·lectiu de Compromís per Alcalà i Alcossebre des de fa 8 anys. Vaig en llista des de llavors. Sóc portaveu local del col·lectiu des de fa 4. I tot açò amb una única motivació: m’encisa el poble, i m’omple treballar en i per a ell.

Ara dono un pas endavant, i sóc la cap de llista Compromís per a les properes eleccions locals, el 26 de maig, i aquest nou camí l’emprenc amb molta il·lusió. Dono este pas perquè crec que Alcalà i Alcossebre mereixen alguna cosa cosa millor que el que hem tingut fins a ara. Els ultims anys hem vist com Alcalà està patint una despoblació brutal. El comerç desapareix, cauen les cases, i les possibilitats de continuar ací són cada vegada més  complexes per a la nostra joventut, i fins i tot per a qui no és ja tant jove. Tenim cada vegada més veïns i veïnes immigrants, sense que s’haja realitzat cap tipus d’intent d’integració social que ens cohesione com a poble. 12 anys de govern (més 8 d’anteriors) donen per a molt i, amb molta tristesa, el balanç per a Alcalà és negatiu.

Alcossebre té també els seus problemes: les persones que allí viuen es senten ciutadans i ciutadanes de segona, només tinguts en compte a l’estiu, quan el turisme porta dinerets. Hi ha treball, si, de caràcter estacional i bastant precari. I la resta de l’any, què? Té una extensió molt gran, i bastant desordenada, que cal vertebrar. I té una gran diversitat que podria ser una oportunitat  de creixement i enriquiment.. De nou més d’una dècada de govern amb un balanç negatiu per a Alcossebre, amb una aposta pel turisme desatenent a les persones que viuen tot l’any.

Però pot hi haure un futur diferent. El turisme es pot reconduir, desestacionalitzar, per a donar un futur més estable a Alcossebre, i el potencial cultural d’Alcalà es pot aprofitar per a mantindre’l amb vida. Alcossebre i Alcalà poden sentir-se còmodes junts, si descentralitzem els serveis i tractem tota la ciutadania com a iguals. El sector agrícola es pot tornar a dignificar, buscant nous mercats, promocionant els nostres productes i aprofitant la tirada que ara tenen els productes de proximitat. El polígon industrial necessita un impuls. Mereixem una agenda cultural de qualitat, que oferisca un oci enriquidor per a menuts, mitjans i grans. Les famílies necessiten espais d’intercanvi i de recolzament a una tasca que no és fàcil. Podem crear un poble agradable, on ens sentim còmodes, i, al temps, es puguen sentir còmodes les persones que ens visiten.

Tenim natura, agricultura, platja, cultura, un associacionisme potent, comunicacions i, sobre tot, persones molt vàlides per a poder crear un futur per a Alcalà i Alcossebre, cadascún amb les seues particularitats, i seguint el seu propi camí. I puc dir que tinc l’equip perfecte i propostes potents, al temps que realistes, per a poder portar-ho a terme.

Maria Sorlí