VALENCIÀCASTELLANOENGLISH

EL GRUP POPULAR DE L’AJUNTAMENT D’ALCALÀ I ALCOSSEBRE VOTA EN CONTRA D’IMPOSAR UNA MORATÒRIA PER ALS MACRO PARCS FOTOVOLTAICS I EÒLICS

Els Populars d’Alcalà i Alcossebre es contradiuen amb el seu compromís de reformar el PGOU, adquirit en Ple fa 10 mesos.

El ple de l’Ajuntament d’Alcalà i Alcossebre va discutir el passat dia 30 de març una iniciativa presentada per Compromís, el contingut de la qual girava entorn d’una transició energètica flexible i favorable a tota la ciutadania que no beneficiés solament a les grans empreses. Una proposta basada en la sostenibilitat, l’autoconsum i el cooperativisme. Es tractava de fer un pas més en la direcció marcada des de la Comissió Europea en 2019, després de la signatura del Pacte Verd per tots els estats membres.

En aquest mateix sentit, Compromís per Alcalà i Alcossebre ja havia impulsat al maig de 2021 una moció, que va ser aprovada com a Declaració Institucional per part de l’Ajuntament, en la qual aquest es comprometía a crear dues Comunitats Energètiques Locals, una a Alcalá i una altra en Alcossebre, possibilitant així l’autoconsum en el municipi. Cosa que es va materialitzar només un any després amb la primera CEL activa a Alcalà.

Amb aquella Declaració Institucional l’Ajuntament d’Alcalà i Alcossebre es posicionava en contra dels grans parcs energètics i línies MAT, i a favor de l’ús d’energia de km.0, i, cosa que és més important, es comprometia a revisar el Pla General d’Ordenació urbana (PGOU) a fi de mantenir aquestes prioritats i una gestió més sostenible i participativa de l’energia elèctrica. No obstant això, “deu mesos després de l’acord no tenim constància de cap acció per part de l’Ajuntament respecte a aquest últim punt”, afirma la portaveu del grup Compromís, María Sorlí.

De fet, el primer i més important dels punts presentats per aquest grup en la seva última moció, exposava la necessitat d’imposar una moratòria a l’aprovació de llicències o un altre tipus d’autoritzacions relacionades amb activitats de gran impacte, afectant la totalitat de la superfície no urbanitzable del municipi, i excloent d’aquesta moratòria a les instal·lacions per a l’autoconsum. Segons María Sorlí, “abans de concedir qualsevol tipus de llicència a la implantació i ús de grans parcs fotovoltaics i eòlics en el municipi, és imprescindible estudiar la reforma de l’ordenació del sòl respecte a aquesta implantació i ús en la corresponent modificació del PGOU, que precisament va ser aprovada de manera unànime pel consistori el 26 de maig de 2021”.

Finalment, i traint el seu propi vot a la Declaració Institucional de 2021, el grup popular de l’Ajuntament d’Alcalà i Alcossebre ha votat en contra de la moratòria als macro parcs energètics, argumentant “que els ajuntaments no tenen competències en aquesta matèria, i que és el Decret 14/2020 de la GVA és el que regula la compatibilitat urbanística”. D’altra banda, tal com es va apuntar al Ple, alguns municipis com el de la Vall d’Alba, governat pel PP, han aprovat ja una paralització de llicències que afecten només els grans projectes, demostrant que una moratòria per a protegir l’autoconsum sí que és possible.

María Sorlí va recordar insistentment al grup popular, que, “per a implantar macro parcs fotovoltaics i eòlics, una empresa necessita obtenir primer la compatibilitat urbanística per part de l’Ajuntament, i només llavors entra en joc el Decret llei 14/2020. Però, abans d’això és imprescindible revisar el PGOU, motiu pel qual necessitem la moratòria. No obstant això, el PP s’ha negat a donar-nos temps per a revisar el PGOU, i menteix quant a les raons per les quals ha votat en contra de la moratòria”, va concloure la representant de Compromís.

CASTELLANO

EL GRUPO POPULAR DEL AYUNTAMIENTO DE ALCALÀ y ALCOSSEBRE VOTA EN CONTRA DE IMPONER UNA MORATORIA PARA LOS MACRO PARQUES FOTOVOLTAICOS Y EÓLICOS

Los Populares de Alcalà y Alcossebre se contradicen con su compromiso de reformar el PGOU, adquirido en Pleno hace 10 meses.

El Pleno del Ayuntamiento de Alcalà i Alcossebre discutió el pasado día 30 de marzo una iniciativa presentada por Compromís, cuyo contenido giraba en torno a una transición energética flexible y favorable a toda la ciudadanía que no beneficiase solamente a las grandes empresas. Una propuesta basada en la sostenibilidad, el autoconsumo y el cooperativismo. Se trataba de dar un paso más en la dirección marcada desde la Comisión Europea en 2019, tras la firma del Pacto Verde por todos los estados miembros.
En este mismo sentido, Compromís por Alcalà i Alcossebre ya había impulsado en mayo de 2021 una moción, que fue aprobada como Declaración Institucional por parte del Ayuntamiento, en la que éste se comprometía a crear dos Comunidades Energéticas Locales, una en Alcalá y otra en Alcossebre, posibilitando así el autoconsumo en el municipio. Algo que se materializó solo un año después con la primera CEL activa en Alcalà.

Con dicha Declaración Institucional el Ayuntamiento de Alcalà i Alcossebre se posicionaba en contra de los grandes parques energéticos y líneas MAT, y a favor del uso de energía de km.0, y, lo que es más importante, se comprometía a revisar el Plan General de Ordenación urbana (PGOU) en aras de mantener estas prioridades y una gestión más sostenible y participativa de la energía eléctrica. Sin embargo, “diez meses después del acuerdo no tenemos constancia de ninguna acción por parte del Ayuntamiento respecto a este último punto”, afirmaba la portavoz del grupo Compromís, María Sorlí.

De hecho, el primero y más importante de los puntos presentados por este grupo en su última moción, exponía la necesidad de imponer una moratoria a la aprobación de licencias u otro tipo de autorizaciones relacionadas con actividades de gran impacto, afectando a totalidad de la superficie no urbanizable del municipio, y excluyendo de esta moratoria a las instalaciones para el autoconsumo. Según María Sorlí, “antes de conceder cualquier tipo de licencia a la implantación y uso de grandes parques fotovoltaicos y eólicos en el municipio, es imprescindible estudiar la reforma de la ordenación del suelo respecto a dicha implantación y uso en la correspondiente modificación del PGOU, que precisamente fue aprobada de forma unánime por el consistorio el 26 de mayo de 2021”.

Finalmente, y traicionando su propio voto a la Declaración Institucional de 2021, el grupo popular del Ayuntamiento de Alcalà i Alcossebre ha votado en contra de la moratoria a los macro parques energéticos, argumentando “que los ayuntamientos no tienen competencias en esta materia, y que es el Decreto 14/2020 de la GVA es el que regula la compatibilidad urbanística”. Por otro lado, tal como se apuntó en el Pleno, algunos municipios como el de Vall d’Alba, gobernado por el PP, han aprobado ya una paralización de licencias que afectan sólo a los grandes proyectos, demostrando que una moratoria para proteger el autoconsumo sí es posible. María Sorlí recordó insistentemente al grupo popular, que, “para implantar macro parques fotovoltaicos y eólicos, una empresa necesita primero obtener la compatibilidad urbanística por parte del Ayuntamiento, y sólo entonces entra en juego el Decreto Ley 14/2020. Pero antes de esto es imprescindible revisar el PGOU, motivo por el cual necesitamos la moratoria. Sin embargo, el PP se ha negado a darnos tiempo para revisar el PGOU, y miente en cuanto a las razones por las que ha votado en contra de la moratoria”, concluyó la representante de Compromís.

ENGLISH

THE PARTIDO POPULAR OF THE TOWN COUNCIL OF ALCALÀ AND ALCOSSEBRE VOTES AGAINST IMPOSING A MORATORIUM ON MACRO PHOTOVOLTAIC AND WIND FARMS.

The Populares of Alcalà and Alcossebre contradict their commitment to reform the PGOU, acquired in Plenary 10 months ago.

The Plenary of the Town Council of Alcalà and Alcossebre discussed last March 30 an initiative presented by Compromís, whose content revolved around a flexible and favourable energy transition for all citizens that would not only benefit large companies. A proposal based on sustainability, self-consumption and cooperativism. It was a further step in the direction set by the European Commission in 2019, following the signing of the Green Pact by all member states.

In this same sense, Compromís por Alcalà i Alcossebre had already promoted a motion in May 2021, which was approved as an Institutional Declaration by the Town Council, in which it undertook to create two Local Energy Communities, one in Alcalá and the other in Alcossebre, thus enabling self-consumption in the municipality. This materialised just one year later with the first active CEL in Alcalà.

With this Institutional Declaration, the Town Council of Alcalà and Alcossebre positioned itself against large energy parks and EHV lines, and in favour of the use of km.0 energy, and, more importantly, committed itself to revising the General Urban Development Plan (PGOU) in order to maintain these priorities and a more sustainable and participatory management of electricity. However, “ten months after the agreement, we are not aware of any action by the City Council on this last point,” said the spokesperson for the Compromís group, María Sorlí.

In fact, the first and most important of the points presented by this group in its last motion, stated the need to impose a moratorium on the approval of licenses or other types of authorisations related to high impact activities, affecting the entire undeveloped area of the municipality, and excluding from this moratorium installations for self-consumption. According to María Sorlí, “before granting any type of license for the implementation and use of large photovoltaic and wind farms in the municipality, it is essential to study the reform of land planning with respect to such implementation and use in the corresponding modification of the PGOU, which was unanimously approved by the town council on 26 May 2021”.

Finally, and betraying its own vote on the Institutional Declaration of 2021, the Popular group of the Town Council of Alcalà i Alcossebre has voted against the moratorium on macro energy parks, arguing “that the councils have no powers in this matter, and that it is the Decree 14/2020 of the GVA which regulates the urban compatibility”. On the other hand, as pointed out in the plenary session, some municipalities such as Vall d’Alba, governed by the PP, have already approved a moratorium on licenses that only affect large projects, demonstrating that a moratorium to protect self-consumption is possible.

María Sorlí insistently reminded the PP group that, “to implement macro photovoltaic and wind farms, a company first needs to obtain urban planning compatibility from the Town Hall, and only then does Decree Law 14/2020 come into play. But before this it is essential to revise the PGOU, which is why we need the moratorium. However, the PP has refused to give us time to revise the PGOU, and is lying about the reasons why it voted against the moratorium,” concluded the Compromís representative.

Translated with www.DeepL.com/Translator (free version)