El passat 16 de febrer Maria Sorlí, la nostra portaveu, va ser convocada per l’empresa Admunsen Estrategia i Comunicación, adjudicatària per a la redacció del Pla Estratègic de Turisme 2021-2024 en el nostre municipi, a una reunió telefònica amb la finalitat de conéixer la nostra visió sobre el Turisme en la localitat.

Aquesta entrevista forma part de la primera fase de redacció del PET, consistent en l’anàlisi del territori. Taules de treball, entrevistes, enquestes, entre altres, són les accions que es troben realitzant en aquests moments. Durant quasi una hora, Sorlí va ser preguntada per febleses i fortaleses del destí; per possibles millores o programes que creu beneficiosos per al nostre municipi; etc, és a dir, per les mateixes qüestions que van ser preguntats altres agents turístics.

En la nostra opinió, els programes amb els seus projectes i accions han de ser redactats sobre la base de les conclusions de l’anàlisi, per la qual cosa no hem de precipitar-nos a l’hora proposar solucions ja que, com diem, és necessari una anàlisi en profunditat previ; però sí, vam voler deixar constància d’algunes claus que en la nostra opinió han de tindre’s en compte en la redacció del nou Pla Estratègic de Turisme.

Partint de la base que el nostre és ja un destí consolidat, en Compromís pensem que el nou PET ha de tindre en compte les següents consideracions:

  • Que els nuclis Alcalà i Alcossebre, turísticament parlant, parteixen de realitats molt diferents: Alcossebre és una destinació turística consolidada i Alcalà ha d’iniciar el seu camí, tenint en compte òbviament que, ha d’aprofitar el recurs d’Alcossebre
  • Que l’activitat turística ha d’ajudar al desenvolupament de la nostra xicoteta societat i millorar la nostra qualitat de vida, és a dir, que tot el que es treballe a nivell turístic (cap als turistes), ha de repercutir en la població resident, no sols en els ingressos econòmics de les seues empreses (implícit en l’activitat turística) si no també en millores per als veïns i veïnes

Així mateix, plantegem sis objectius bàsics:

REFORÇ DEL TEIXIT ASSOCIATIU. Donant-los protagonisme en l’organització i execució de les pròpies activitats complementàries. Estaríem finançant les associacions, formant-les i donant-los el pes que tenen, sempre en la mesura que aquestes ho desitgen. Estaríem parlant de Turisme CREATIU.

POSADA EN VALOR DEL PATRIMONI. Creant nous serveis complementaris que atraguen un turisme respectuós. La creació d’un catàleg de recursos culturals, ampliant considerablement l’existent, de tot el terme municipal que puga ser analitzat, classificat i lloc en valor per a després poder oferir-ho com a activitat turístic-cultural. Turisme CULTURAL.

CONVERTIR-NOS EN DESTÍ ACCESSIBLE. Convertint-nos en els amfitrions perfectes de les persones amb diversitat funcional. Turisme ACCESSIBLE.

PROTECCIÓ DEL NOSTRE ENTORN NATURAL. Prioritzant el benestar natural al personal, creant una oferta turística que no depenga de la invasió a la Naturalesa, si no que la pose en valor i ajude a la conscienciació sobre sostenibilitat. Posant en marxa projectes en zones naturals amb activitats complementàries. Aquest tipus d’accions atrau turisme respectuós. Turisme de NATURALESA.

DIGITALITZACIÓ DEL SECTOR. A nivell local, digitalitzar els processos tant de la gestió de projectes, com dels diferents agents turístics: empreses, associacions, regidoria, etc… de manera que permetera la creació d’un sistema d’avaluació que ens ajude a millorar temporada rere temporada.

MILLORA DEL SISTEMA DE TRANSPORT PÚBLIC. Una eficient comunicació entre els dos nuclis és de vital importància per a poder potenciar Alcalà turísticament; sense oblidar que, per a les persones residents en aquest nucli i que no disposen de transport privat, seria clau disposar d’aquest servei per a poder treballar en Alcossebre a l’estiu; de la mateixa manera que per a aquelles persones no residents i treballadores del sector turístic, disposar de lloguers assequibles d’habitatges per a llargues temporades, podria ser un avantatge. Així compliríem també l’objectiu de revitalitzar Alcalà.

CAS

El pasado 16 de febrero Maria Sorlí, nuestra portavoz, fue convocada por la empresa Admunsen Estrategia y Comunicación, adjudicataria para la redacción del Plan Estratégico de Turismo 2021-2024 en nuestro municipio, a una reunión telefónica con el fin de conocer nuestra visión sobre el Turismo en la localidad.

Esta entrevista forma parte de la primera fase de redacción del PET, consistente en el análisis del territorio. Mesas de trabajo, entrevistas, encuestas, entre otras, son las acciones que se encuentran realizando en estos momentos. Durante casi una hora, Sorlí fue preguntada por debilidades y fortalezas del destino; por posibles mejoras o programas que cree beneficiosos para nuestro municipio; etc, es decir, por las mismas cuestiones que fueron preguntados otros agentes turísticos. 

En nuestra opinión, los programas con sus proyectos y acciones deben ser redactados en base a las conclusiones del análisis, por lo que no debemos precipitarnos a la hora proponer soluciones ya que, como decimos, es necesario un análisis en profundidad previo; pero sí, quisimos dejar constancia de algunas claves que en nuestra opinión deben tenerse en cuenta en la redacción del nuevo Plan Estratégico de Turismo.

Partiendo de la base de que el nuestro es ya un destino consolidado, en Compromís pensamos que el nuevo PET debe tener en cuenta las siguientes consideraciones:

Que los núcleos Alcalà y Alcossebre, turísticamente hablando, parten de realidades muy diferentes: Alcossebre es un destino turístico consolidado y Alcalà debe iniciar su camino, teniendo en cuenta obviamente que, debe aprovechar el recurso de Alcossebre.

Que la actividad turística debe ayudar al desarrollo de nuestra pequeña sociedad y mejorar nuestra calidad de vida, es decir, que todo lo que se trabaje a nivel turístico (hacia los turistas), debe repercutir en la población residente, no sólo en los ingresos económicos de sus empresas (implícito en la actividad turística) si no también en mejoras para los vecinos y vecinas.

Asimismo, planteamos seis objetivos básicos:

REFUERZO DEL TEJIDO ASOCIATIVO. Dándoles protagonismo en la organización y ejecución de las propias actividades complementarias. Estaríamos financiando las asociaciones, formándolas y dándoles el peso que tienen, siempre en la medida que éstas lo deseen. Estaríamos hablando de Turismo CREATIVO.

PUESTA EN VALOR DEL PATRIMONIO. Creando nuevos servicios complementarios que atraigan un turismo respetuoso. La creación de un catálogo de recursos culturales, ampliando considerablemente el existente, de todo el término municipal que pueda ser analizado, clasificado y puesto en valor para luego poder ofertarlo como actividad turístico-cultural. Turismo CULTURAL.

CONVERTIRNOS EN DESTINO ACCESIBLE. Convirtiéndonos en los anfitriones perfectos de las personas con diversidad funcional. Turismo ACCESIBLE.

PROTECCIÓN DE NUESTRO ENTORNO NATURAL. Priorizando el bienestar natural al personal, creando una oferta turística que no dependa de la invasión a la Naturaleza, si no que la ponga en valor y ayude a la concienciación sobre sostenibilidad. Poniendo en marcha proyectos en zonas naturales con actividades complementarias. Este tipo de acciones atrae turismo respetuoso. Turismo de NATURALEZA.

DIGITALIZACIÓN DEL SECTOR. A nivel local, digitalizar los procesos tanto de la gestión de proyectos, como de los diferentes agentes turísticos: empresas, asociaciones, concejalía, etc… de manera que permitiese la creación de un sistema de evaluación que nos ayude a mejorar temporada tras temporada.

MEJORA DEL SISTEMA DE TRANSPORTE PÚBLICO. Una eficiente comunicación entre los dos núcleos es de vital importancia para poder potenciar Alcalà turísticamente; sin olvidar que, para las personas residentes en este núcleo y que no dispongan de transporte privado, sería clave disponer de dicho servicio para poder trabajar en Alcossebre en verano; de la misma manera que para aquellas personas no residentes y trabajadoras del sector turístico, disponer de alquileres asequibles de viviendas para largas temporadas, podría ser una ventaja. Así cumpliríamos también el objetivo de revitalizar Alcalà.

ENG

On 16th February Maria Sorlí, our spokesperson, was called by the company Admunsen Estrategia y Comunicación, the company awarded the contract for drafting the Strategic Tourism Plan 2021-2024 in our municipality, to a telephone meeting with the aim of finding out our vision of tourism in the town.

This interview is part of the first phase of the drafting of the PET, consisting of the analysis of the territory. Work tables, interviews, surveys, among others, are the actions that are being carried out at the moment. For almost an hour, Sorlí was asked about the strengths and weaknesses of the destination; about possible improvements or programmes that she believes would be beneficial for our municipality; etc., in other words, about the same questions that other tourism agents were asked.

In our opinion, the programmes with their projects and actions should be drawn up on the basis of the conclusions of the analysis, so we should not rush into proposing solutions since, as we have said, an in-depth analysis is necessary beforehand; but we did want to put on record some key points that in our opinion should be taken into account in the drafting of the new Strategic Tourism Plan.

On the basis that ours is already a consolidated destination, Compromís believes that the new PET should take into account the following considerations:

That the towns of Alcalà and Alcossebre, from a tourism point of view, start from very different realities: Alcossebre is a consolidated tourist destination and Alcalà must begin its journey, obviously taking into account that it must take advantage of Alcossebre’s resources.

That tourist activity must help the development of our small society and improve our quality of life, that is to say, that everything that is worked on at tourist level (towards tourists), must have repercussions on the resident population, not only in the economic income of their companies (implicit in tourist activity) but also in improvements for the neighbours.

We also set out six basic objectives:

REINFORCEMENT OF THE ASSOCIATIVE NET. Giving them a leading role in the organisation and execution of their own complementary activities. We would be financing the associations, training them and giving them the weight they have, always to the extent that they want it. We would be talking about CREATIVE Tourism.

ENHANCING THE HERITAGE, creating new complementary services that attract respectful tourism. The creation of a catalogue of cultural resources, considerably extending the existing one, of the whole municipality that can be analysed, classified and put in value in order to be able to offer it as a tourist-cultural activity. CULTURAL TOURISM.

BECOMING AN ACCESSIBLE DESTINATION. Becoming the perfect hosts for people with functional diversity. ACCESSIBLE Tourism.

PROTECTION OF OUR NATURAL ENVIRONMENT. Prioritising the natural well-being of our staff, creating a tourist offer that does not depend on the invasion of Nature, but that values it and helps to raise awareness of sustainability. Implementing projects in natural areas with complementary activities. This type of action attracts respectful tourism. NATURE tourism.

DIGITALISATION OF THE SECTOR. At a local level, digitalise the processes of both project management and the different tourism agents: companies, associations, councillors, etc… in a way that would allow the creation of an evaluation system that would help us to improve season after season.

IMPROVEMENT OF THE PUBLIC TRANSPORT SYSTEM. An efficient communication between the two centres is of vital importance to be able to promote Alcalà as a tourist destination; without forgetting that, for the residents of this centre who do not have private transport, it would be essential to have such a service to be able to work in Alcossebre in summer; in the same way that for those non-residents who work in the tourist sector, having affordable rented housing for long periods could be an advantage. In this way we would also fulfil the objective of revitalising Alcalà.

Translated with www.DeepL.com/Translator (free version)